Köpguide till hjärtstartare - Hur du väljer hjärtstartare

Bra att tänka på när du ska köpa hjärtstartare

funderar

Vad är egentligen en hjärtstartare?

När det inträffat ett plötsligt hjärtstopp har det oftast blivit ett elektriskt kaos i hjärtat. Detta är ett livshotande tillstånd och den drabbade är medvetslös och utan normal andning. Med hjälp av elchocker från en hjärtstartare kan man oftast bryta det elektriska kaoset och återställa en normal rytm. Detta förutsätter dock att hjärtstartaren finns nära och kan börja användas omedelbart. För varje minut minskar chansen till överlevnad med nästan 10%.

Dagens hjärtstartare är ofta enkla att använda och ger röstinstruktioner på svenska för hur man ska göra. Vissa modeller ger till och med instruktioner i hur man utför hjärt-lungräddning. 

 

Vad är viktigt hos en hjärtstartare?

Numera finns det ganska många olika modeller att välja på. Men vad skiljer dem åt? Vilka funktioner är viktiga?

Vi tycker att man bör välja ett märke med en bra HLR-guide, som då kan instruera användaren genom hela insatsen, alltså även i hur man utför hjärt-lungräddning.

Vi tycker också att det är värdefullt om apparaten, vid sina automatiska självtester, även kan kontrollera elektrodernas skick. Vi vet att ganska många elektrodpaket öppnas av någon på arbetsplatsen som är lite för nyfiken. Då börjar de tyvärr torka och kan efter en tid bli svåra att använda i ett akutläge. Vissa modeller säger bara till om elektroderna saknas, men känner inte om de har torkat, så man ska fråga ordentligt vad det egentligen är för sorts "elektrodkontroll" som apparaten har.

För enkelhetens skull, och för att inte skapa förvirring, bör apparaten ha standardelektroder (alternativa elektrodlösningar kräver särskild övning).

Märken kommer och går, och det kan vara smart att köpa ett fabrikat som funnits ett tag. Det är inte så kul om det nyetablerade märket inte längre finns i Sverige när det är dags att köpa elektroder och batteri till er hjärtstartare. Dessutom, en snabb apparat ökar överlevnadschansen! 

Funktioner:

HLR-guide: Röstinstruktioner som hjälper ovana personer att utföra HLR/Hjärt-lungräddning. Är olika detaljerad i olika modeller, hos vissa saknas det helt.

HLR-stöd: Funktion som känner djupet vid bröstkompressionerna. Trycker du för löst säger den "tryck hårdare". 

Elektrodkontroll: Hjärtstartaren larmar om elektroderna börjar torka, t ex pga att någon har öppnat förpackningen alternativt missat utgångsdatum. (vissa modeller påstås ha elektrodkontroll, men känner enbart om elektrodkontakten sitter i eller inte).